søndag den 21. februar 2010

Genbrug er sejt!

En af mine helt stor kæpheste er sortering af affald. Jeg kommer selv fra Vejle, hvor de er fantastiske til at sortere affald. Både folk som sådan, skraldemændene og genbrugsstationen. Her bliver der fx sorteret i hård plast, metal og kompost. Det har altid været naturligt for mig, at vi skulle sortere. Når man lærer det fra barnsben, så er det let og man tænker ikke videre over, hvorfor man gør det. Det er så naturligt som at huske at børste tænder.

Derfor kan jeg blive så edderspændt, når jeg gang på gang i København ser folk smide pizzabakker i papcontaineren og glas i almindeligt affald. Jeg ser også tit folk med børn, der smider deres affald på gaden. Så er det da er klart at børnene aldrig lærer, hvad de skal gøre med deres skrald og hvordan de skal opføre sig i gadebilledet. Det er så ærgerligt, for jeg tror ikke engang de selv er klar over at de skader naturen og lærer deres børn det samme.

Jeg ikke er for fin til at putte en brugt snotklud i lommen og samle en flaske op fra gaden og gå hen og aflevere den i glascontaineren. Alt for at redde naturen... ;o)

Jeg vil klart selv lære mine børn (når jeg får nogle engang) at sortere og samle op efter sig selv.
Her vil jeg smutte ind på affald.dk's hjemmeside og bruge deres søde små videoer, quizzer og billedbøger. Jeg sad og så dem her den anden dag og må indrømme at jeg lærte noget nyt! Selv i 0-2 klasses menuen...
Se også her hvis du vil lære mere om, hvordan du sorterer dit affald rigtigt.

Vidste du…

at der kan laves 88 nye øl- og sodavandsdåser ud af 100 brugte dåser? Og at man kun skaber 3,5 kg affald, når man laver 1 kg aluminium ud af genanvendt aluminium. Hvis man laver 1 kilo helt nyt aluminium, skabes der ca. 85 kg affald.

4 kommentarer:

 1. Uha, lige et indlæg i min ånd :) Her sorterer vi også i papir, pap, glas, plast, natur, tøj mm og selvfølgelig almindeligt køkkenaffald.

  Hvis jeg har noget tøj eller sko eller dims, afleverer jeg hellere i en genbrugs end smider ud. Så kan andre få glæde af det og man støtter en god sag :)

  KH Mette

  SvarSlet
 2. Nemlig! Folk glemmer nogle gange hvor tingene kommer fra. hvis du skal have kaffe er det altså ikke lavet nede i supermarkedet. Det er dyrket i et land, fragtet hertil, pakket, sendt til supermarkedet og så kan du købe det og drikke det. Det samme med tøj - er der en ny person der kan få glæde af det er det da tusinde gange bedre end at det bare bliver brændt! :o)

  He he som sagt er dette en kæphest og jeg kan tale om det i laaaang tid.. ;o)

  Dejligt at have ligesindede...!

  SvarSlet
 3. Jeg er helt enig i din holdning! Vi sorterer, komposterer og genbruger også på livet løs her hos os.

  Randi

  SvarSlet
 4. Helt sikkert, genbrug er sejt, kan være møgsvært i København, men gør absolut mit bedste:-)

  SvarSlet